Start >Ludowcy z powiatu janowskiego, skierowali prośbę do Wiceprezesa Rady Ministrów Waldemara Pawlaka o interwencję w sprawie likwidacji Sądu Rejonowego w Janowie Lubelskim.

Janów Lubelski, dnia 16 stycznia 2012 roku

Wiceprezes Rady Ministrów
Waldemar Pawlak

Szanowny Panie Premierze,

Ludowcy Polskiego Stronnictwa Ludowego powiatu janowskiego, zdecydowanie protestują przeciwko zamiarowi Ministra Sprawiedliwości Jarosława Gowina  likwidacji Sądu Rejonowego w Janowie Lubelskim.
Spełnienie takiego zamiaru jest próbą przerzucenia części kosztów funkcjonowania wymiaru sprawiedliwości na obywateli, a w przypadku naszego powiatu na rolników i mieszkańców wsi , których zdecydowana większość zamieszkuje powiat janowski.
Sąd Rejonowy w Janowie Lubelskim jest jednym z lepiej funkcjonujących jednostek organizacyjnych wymiaru sprawiedliwości. Posiada własną nieruchomość i nowo wyremontowany budynek, w pełni dostosowany do należytego wykonania swych ustawowych zadań.
Sąd Rejonowy w Janowie Lubelskim należycie wykonuje powierzone mu funkcje i jest przykładową jednostką funkcjonowania powiatu.
Zdaniem Ludowców powiatu janowskiego reforma ustrojowa wymiaru sprawiedliwości winna być poprzedzona konsultacją społeczną i w żadnym przypadku nie może być wdrażana rozporządzeniem ministra, a tylko ustawą sejmową.  Proponowany zamiar Ministra Sprawiedliwości likwidacji Sądu w Janowie Lubelskim sprowadziłby niewątpliwie poważne negatywne skutki dla mieszkańców powiatu janowskiego.
W naszym przekonaniu nie ma żadnych uzasadnionych powodów likwidowania wzorcowo działających w skali całego kraju Wydziałów : Cywilnego, Karnego oraz Rodzinnego i przenoszenia ich do Sądu Rejonowego w Biłgoraju.
Podkreślić należy, że gminy Batorz i Potok Wielki są oddalone od Biłgoraja o przeszło 60 km i nie mają zorganizowanej bezpośredniej komunikacji z miastem Biłgoraj.
Likwidacja Sądu Rejonowego w Janowie Lubelskim stanowiłaby zaprzeczenie konstytucyjnych praw dostępu do wymiaru sprawiedliwości przez mieszkańców powiatu janowskiego i przyjaznego dla obywatela Państwa.
Naszym zdaniem nie ma żadnego uzasadnienia merytorycznego do likwidacji Sądu Rejonowego w Janowie Lubelski i tworzenia w jego miejsce tylko niektórych zamiejscowych wydziałów Sądu Rejonowego w Biłgoraju. Skoro teren powiatu janowskiego zamieszkuje około 50 tys. osób , a Janów Lubelski zawsze był siedzibą administracji Klucza Ordynacji Zamoyskiej i instytucji niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania powiatu , którego tradycje sięgają blisko 350 lat.
W związku z powyższym, stanowczo protestujemy przeciw planowanemu zamiarowi likwidacji Sądu Rejonowego w Janowie Lubelskim i prosimy Premiera o podjęcie zdecydowanych działań w celu właściwego zaprezentowania naszego stanowiska w tej sprawie Ministrowi Sprawiedliwości.

Jan Stręciwilk
Prezes Zarządu Powiatowego PSL