Start >Spotkanie Noworoczne

«  luty 2018  »
Romana, Izabela, Damian
>Spotkanie Noworoczne

SPOTKANIE NOWOROCZNE „CHRZANÓW 2012”
CZŁONKÓW I SYMPATYKÓW
POLSKIEGO STRONNICTWA LUDOWEGO
Z POWIATU JANOWSKIEGO

Członkowie i sympatycy PSL z całego powiatu janowskiego spotkali się w dniu 20 lutego 2012 roku w  Chrzanowie IV, na tradycyjnym spotkaniu noworocznym.  W spotkaniu organizowanym przez Zarząd Powiatowy Polskiego Stronnictwa Ludowego w Janowie Lubelskim, kolegę Czesława Jaworskiego - Wójta Gminy Chrzanów oraz kolegę Piotra Rzetelskiego – radnego sejmiku województwa lubelskiego, uczestniczyło ponad 100 członków i sympatyków PSL.

Gośćmi janowskich ludowców byli między innymi:  Krzysztof Hetman - Prezes Zarządu Województwa PSL w Lublinie, Jan Łopata – Poseł na Sejm RP, Henryk Smolarz – Poseł na sejm RP, Andrzej  Pielach – Prezes Oddziału Regionalnego KRUS w Lublinie, Andrzej Maj – Za- Dyrektora Lubelskiego Oddziału Regionalnego ARiMR, Tomasz Fiłonowicz – asystent Premiera Waldemara Pawlaka, Włodzimierz Gomółka – Wicestarosta janowski, Stanisław Rawski – przewodniczący rady powiatu janowskiego, Jan Bartnik – członek zarządu powiatu janowskiego, Elżbieta Brzuch – Kierownik Biura Powiatowego ARiMR w Janowie Lubelskim, Mariusz Socha – Kierownik Biura Powiatowego ARiMR w Kraśniku, Halina Bieniek – Kierownik Lubelskiego Oddziału KRUS w Janowie Lubelskim ,  Piotr Widomski – Kierownik Lubelskiego Oddziału KRUS w Kraśniku, Teresa Biernat – Dyrektor Zespołu Szkół im. Wincentego Witosa w Janowie Lubelskim, Marek Piech – Wójt Gminy Dzwola, Henryk Michałek – Wójt Gminy Batorz, Jerzy Pietrzyk – Wójt Gminy Potok Wielki, Roman Smyl  Wicewójt Gminy Batorz ,Lidia Tryka - radna gminy Janów Lubelski, Konrad Banach – Prezes Wojewódzki Forum Młodych Ludowców w Lublinie, Dariusz Suszyński – Prezes Wojewódzki Związku Młodzieży Wiejskiej w Lublinie, Ewa Trębowska – redaktor poradnika samorządowego „Gospodarz”, , Bartosz Piech – Prezes Powiatowy Forum Młodych Ludowców w Janowie Lubelskim oraz radni Gminy Chrzanów.

Przemówienia rozpoczął Jan Stręciwilk – Prezes Zarządu Powiatowego w Janowie Lubelskim, który ocenił ubiegły rok pod kątem działalności partii i sytuacji społeczno-gospodarczej powiatu.

Krzysztof Hetman – Prezes ZW PSL w Lublinie oraz Marszałek Województwa Lubelskiego,  podkreślił, że jedynie Polskie Stronnictwo Ludowe realizuje swoje programy pod stałym i niezmienionym adres jakim jest „Polskie Stronnictwo Ludowe”, czego niestety nie można powiedzieć o  przedstawicielach innych partii politycznych w naszym kraju.

Poseł Jan Łopata odniósł się do obecnej sytuacji w kraju. Zwrócił uwagę na problemy lokalnych społeczności, w szczególności powiatów, w których planowane są duże zmiany związane z reorganizacją sądownictwa, likwidacją rejonów energetycznych oraz trudną sytuację oświatową. Akcentował, że Polskie Stronnictwo Ludowe nigdy nie zgodzi się na chaotyczne i tym samym niedopracowane przepisy zmierzające do podjęcia wyżej wymienionych działań.

Poseł Henryk Smolarz przypomniał, że to dzięki działaniu posłów PSL, obciążenia nałożone na rolników nie są tak duże, jak tego chciały inne ugrupowania polityczne. Zgodnie z ustawą  rolnicy zapłacą teraz jedynie 1 zł za osobę od hektara w gospodarstwach mających ponad 6 „hektarów przeliczeniowych”, a w gospodarstwach do 6 hektarów składkę (tak jak to było dotychczas) uiści budżet państwa.

Piotr Rzetelski  radny sejmiku województwa lubelskiego, zaprezentował stanowisko Rady Naczelnej PSL dotyczące podniesienia wieku emerytalnego kobiet i jednoznacznie stwierdził, że ludowcy nie poprą obecnego projektu ustawy, który nie uwzględniałby aby kobiety mogły przechodzić na emeryturę o 3 lata wcześniej po urodzeniu kolejnego dziecka, przy czym łącznie mogłoby to być najwyżej 9 lat wcześniej. PSL proponuje, by w pierwszym etapie wiek emerytalny dla kobiet i mężczyzn wydłużyć o 2 lata do 2020 roku.

Słowa wsparcia i podziękowania dla działań członków i sympatyków PSL w powiecie janowskim, przekazał Tomasz Fiłonowicz – asystent Prezesa PSL Waldemara Pawlaka.
Spotkanie stało się okazją do wymiany doświadczeń i przebiegało w serdecznej, rodzinnej atmosferze.

Wszyscy goście już dziś potwierdzili swój udział na kolejnym spotkaniu noworocznym, organizowanym przez członków Polskiego Stronnictwa Ludowego w powiecie janowskim.