Start >PSL działa na rzecz polskich internautów

«  grudzień 2017  »
ucja, Otylia, Eugeniusz
>PSL działa na rzecz polskich internautów

PSL na rzecz internautów.

1. Nowelizacja prawa autorskiego proponowana przez PSL jest odpowiedzią na oczekiwania środowiska internautów.
2. Proponujemy więcej wolności w Internecie, wolności legalnej, zgodnej z prawem. Tak, aby wymiana dorobku kulturalnego pomiędzy internautami nie oznaczała interwencji organów ścigania.
3. Chcemy doprecyzowania, poszerzenia i tym samym dostosowania do obecnych realiów pojęcia dozwolonego użytku.
4. Obecne pojęcie dozwolonego użytku jest zbyt wąskie i nieprecyzyjne, ogranicza się do przyzwolenia do legalnego korzystania z utworów w kręgu najbliższych osób. W naszym projekcie mówimy nie tylko o kontaktach bezpośrednich pomiędzy osobami, ale także o kontaktach pośrednich poprzez Internet, i w tym przypadku także możliwe byłoby korzystanie z dozwolonego użytku, czyli legalne wymienianie się plikami bez naruszania prawa własności intelektualnej.
5. Obecne pojęcie dozwolonego użytku jest także niedostosowane do współczesnych technologii. Kiedy uchwalaliśmy w parlamencie pojęcie dozwolonego użytku nie było Internetu, nie było tak rozwiniętych technologii komunikacyjnych.
6. Twórcy z pewnością nie będą i nie są zachwyceni zmianami, które proponujemy. Ale w tym przypadku idziemy w kierunku zalegalizowania praw internautów, z których już dzisiaj korzystają, a w wielu przypadkach organ ścigania czyha za ich głowami.
7. W stanowisku Izby Wydawców Prasy czytamy: „Projekt PSL idzie w odwrotną stronę poszerzając krąg uprawnionych i nie uwzględnia funkcjonującego w internecie modelu biznesowego. Jest ona niebezpieczna z punktu widzenia zabezpieczenia praw twórców i ich następców i wpłynie na ograniczenie tworzenia profesjonalnej wiedzy, która przecież musi kosztować. Kto za to zapłaci? - pytają twórcy. Rozpowszechnianie dóbr kultury i wymienianie się tymi dobrami poprzez Internet będzie z korzyścią dla nas wszystkich. Przyczyni się też do rozszerzenia odbiorców tych twórców, którzy niestety dzisiaj w Internecie widzą tylko biznes i pole do zarabiania kasy.
8. Liczymy na wsparcie internautów dla tego projektu zmian. Chcemy tym projektem rozpocząć dyskusję nad zmianami w prawie autorskim i prawach pokrewnych, zmianami, które będą bardziej wolnościowe.
PSL złożyło projekt ustawy o zmianie prawa autorskiego i prawach pokrewnych w lutym 2012 roku. Marszałek Sejmu skierowała projekt do Komisji Ustawodawczej – ta uznała projekt za dopuszczalny. Pierwsze czytanie projektu odbyło się w Komisji Innowacyjności i Nowoczesnych Technologii oraz Komisji Kultury i Środków Przekazu.

Projekt ustawy wraz z uzasadnieniem można znaleźć tutaj