Start >V Walne Zebranie Delegatów FML

>V Walne Zebranie Delegatów FML

W sobotę 16 lutego 2013 r. w malowniczym Pałacu Prymasowskim w Warszawie odbyło się V Walne Zebranie Delegatów Forum Młodych Ludowców. Zebranie swoją obecnością zaszczycili m. in. wicepremier, minister gospodarki, prezes PSL - Janusz Piechociński, minister pracy i polityki społecznej - Władysław Kosiniak Kamysz,  posłowie do Parlamentu Europejskiego - Czesław Siekierski i Jarosław Kalinowski, poseł na Sejm RP - Marek Sawicki oraz marszałek województwa mazowieckiego - Adam Struzik. Zarząd Powiatowy Forum Młodych Ludowców w Janowie Lubelskim reprezentowały koleżanki : Anna Szmidt oraz Justyna Szuba.

Blisko 250 delegatów udzieliło skwitowania ustępującemu Zarządowi Krajowemu FML z prezesem Dariuszem Klimczakiem na czele, dla którego była to już ostatnia  kadencja we władzach krajowych FML.  Funkcję prezesa Zarządu Krajowego pełnił  od 17 września 2005 r. Kol. Dariusz Klimczak zakończył swoje wystąpienie bardzo znanym i wymownym zdaniem z drugiego listu św. Pawła do Tymoteusza: " W dobrych zawodach wystąpiłem, bieg ukończyłem, wiary ustrzegłem."

Nowym prezesem Zarządu Krajowego Forum Młodych Ludowców został Kol. Tomek Pilawka, pracownik naukowy Instytutu Nauk Ekonomicznych i Społecznych Uniwersytetu Wrocławskiego. Tomek otrzymał 147 głosów. Jego kontrkandydat Mirosław Orliński z Sochaczewa, najmłodszy radny sejmiku województwa mazowieckiego - odpowiednio 100 głosów. Młodzieżówkę PSL z naszego województwa reprezentowało 24 delegatów. W skład nowo wybranego zarządu Krajowego FML z lubelskiej organizacji weszło trzy osoby. Mamy także reprezentanta w krajowej komisji rewizyjnej FML.

Nowo wybranemu zarządowi z prezesem Tomkiem Pilawką na czele gratulujemy wyboru. Jednocześnie  życzymy  wielu sukcesów na drodze rozwoju Forum Młodych Ludowców.