Start >PSL coraz bliżej reaktywacji Sądów Rejonowych

«  luty 2018  »
Romana, Izabela, Damian
>PSL coraz bliżej reaktywacji Sądów Rejonowych

Powrót na mapę kraju 79 zlikwidowanych sądów rejonowych, w tym Sądu Rejonowego w Janowie Lubelskim coraz bliżej. Prace w Komisji Sprawiedliwości i Praw Człowieka nad obywatelskim projektem ustawy przywracającym sądy rejonowe zostały zakończone. To sukces Polski lokalnej, to sukces PSL  - mówił na dzisiejszej konferencji prasowej Piotr Zgorzelski, poseł PSL, który będzie sprawozdawcą projektu.

Przed obywatelską ustawą drugie czytanie i wszystko wskazuje na to, że nie będzie problemu z większością w Sejmie. Obywatelska ustawa, pod którą PSL zebrało ponad 150 tys. podpisów po pracach w Sejmie trafi do Senatu, a potem do prezydenta. Jan Bury, przewodniczący Klubu Parlamentarnego PSL po zakończeniu posiedzenia komisji sprawiedliwości napisał na Twitterze, że PSL będzie teraz zabiegało o wsparcie prezydenta dla obywatelskiej ustawy. Prace sejmowej komisji trwały ponad 3 miesiące z powodu bądź to sprzeciwu posłów Platformy Obywatelskiej bądź obstrukcji ze strony przedstawicieli PiS, którzy nonszalancko nie przychodzili na posiedzenia komisji, i tym samym nie było większości dla przywrócenia sądów rejonowych. Jednak w końcu udało się zamknąć  etap pierwszego czytania projektu.

PSL sprzeciwia się rozporządzeniu  Ministra Sprawiedliwości, które zniosło 79 sądów rejonowych. Oprócz obywatelskiego projektu ustawy, Ludowcy złożyli także wniosek o zbadanie zgodności z Konstytucją przepisów ustawy zezwalających na znoszenie sądów poprzez rozporządzenie.

Wideo relacja z dzisiejszej konferencji prasowej podsumowującej prace sejmowej  Komisji Sprawiedliwości i Praw Człowieka.