Start >Puchar Marszałka Krzysztafa Hetmana przyznany.

«  grudzień 2017  »
ucja, Otylia, Eugeniusz
>Puchar Marszałka Krzysztafa Hetmana przyznany.

Sześćdziesięciu zawodników i tyleż samo kibiców zgromadziły 24. lutego br.  zawody narciarskie na stoku narciarskim „Nartraj” w Chrzanowie. Organizatorem zawodów była Fundacja Rozwoju Sportu w Lublinie oraz Piotr Rzetelski - radny wojewódzki, prezes zarządu powiatowego PSL w Janowie Lubelskim oraz właściciel stoku.

Zawody o puchar Marszałka Województwa Lubelskiego - Krzysztofa Hetmana rozegrano w 3. kategoriach: dzieci do lat 10, młodzież do lat 17 i open kobiet i mężczyzn. Najlepsi otrzymali dyplomy, puchary i kaski narciarskie, które wręczał pan Piotr na zmianę z Bartoszem Piechem - Wicestarostą.

- Cieszy, że wśród najlepszych - obok zawodników z Warszawy, Siedlec czy Zamościa, znaleźli się również zawodnicy z Chrzanowa, a... to już jest zasługą Czesława Jaworskiego - wójta gminy, który przykłada ogromną wagę do sportu dzieci i młodzieży z gminy Chrzanów - mówi pan Piotr. - Organizując tego typu imprezy, promujemy turystykę zimową w powiecie janowskim wśród ludzi z całej Polski. Co ciekawe, wielu z nich chce spędzać tutaj wolny czas, a minione ferie pokazały, że dużo osób do nas przyjeżdża i zostaje na tydzień lub dwa - tłumaczy właściciel „Nartraju”.

W tym roku, zawody o puchar marszałka zorganizowano po raz pierwszy, w kolejnym roku organizatorzy planują kolejną edycję, tyle, że w poszerzonej formule. Marzą im się zawody 2-dniowe: pierwszego dnia - w narciarstwie, drugiego - w snowboardzie. Oprócz tego, z myślą o miłośnikach zimowych sportów ekstremalnych, właściciel stoku zamierza uruchomić kolejny wyciąg narciarski i „snowpark”.

Teskt i foto : Alina Boś/Joanna Rzetelska