Start >Wywiad z naszym kolegą wicestarostą powiatu janowskiego Bartoszem Piechem.

«  grudzień 2017  »
ucja, Otylia, Eugeniusz
>Wywiad z naszym kolegą wicestarostą powiatu janowskiego Bartoszem Piechem.

Na początku może kilka słów o sobie. Kim był Bartosz Piech zanim został wicestarostą powiatu janowskiego oraz jakie ma zainteresowania?

Może najpierw powiem kim jestem. Urodziłem i wychowałem się tu, w Janowie Lubelskim, razem z  rodziną, ożeniłem się w maju 2012 roku, mieszkam w Janowie i obecnie od trzech miesięcy mam zaszczyt pełnić funkcję wicestarosty powiatu janowskiego. Przede wszystkim jestem prawnikiem, ukończyłem studia na kierunku prawo na Uniwersytecie Marii Curie Skłodowskiej w Lublinie. W latach 2009-2012 skończyłem aplikację adwokacką. Swoją pracę zawodową rozpocząłem od 2007 roku w Kancelarii Radcy Prawnego. Następnie pracowałem w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, zajmując się obsługa wniosków składanych w  ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich. Od 2011 do 2012 roku pełniłem funkcję Kierownika Biura Porad Prawnych i Obywatelskich w Janowie Lubelskim, gdzie bezpłatnie udzielałem porad prawnych osobom z  terenu powiatu janowskiego. Moim największym hobby jest sport, przede wszystkim piłka nożna. Poza tym, lubię czytać książki historyczne oraz biografie.

Jakie jest Pana doświadczenie polityczno - samorządowe?

Hmm można powiedzieć, że już spore. Wywodzę się ze środowiska wiejskiego. Mój pradziadek był, a tato jest ludowcem, ale nie dlatego wstąpiłem do Polskiego Stronnictwa Ludowego. Uważam, że ta partia najlepiej oddaje moje ideały i  wychodzi naprzeciw ludzkim potrzebom. Dlatego też w 2008 roku wstąpiłem do Polskiego Stronnictwa Ludowego. W tym samym roku zostałem dyrektorem biura Posła na Sejm RP Jana Łopaty. Jestem prezesem Forum Młodych Ludowców w powiecie janowskim oraz Związku Młodzieży Wiejskiej, ponadto w  2012 roku zostałem wiceprezesem Zarządu Powiatowego PSL oraz członkiem Zarządu Wojewódzkiego PSL w  Lublinie. Poza tym żyłkę samorządowca mam wpajaną od najmłodszych lat. Czy mógłby Pan spróbować dokonać bilansu otwarcia.

W jakim stanie zastał Pan Powiat? Czy sytuacja finansowa Powiatu jest dobra?

Sytuacja powiatu janowskiego nie różni się zbytnio, od sytuacji innych samorządów powiatowych z  naszego województwa. A nawet można powiedzieć, że w porównaniu z niektórymi sąsiednimi powiatami wypadamy lepiej. Przede wszystkim musimy zrozumieć, że obecna sytuacja związana z recesją gospodarczą oraz nakładaniem nowych zadań na samorządy bez dodatkowych środków finansowych, powoduje obniżenie wydatków na inwestycje i zmusza samorządy do szukania coraz to nowych oszczędności. Gdy dodamy do tego jeszcze panujący niż demograficzny , który znacząco wpływa na obniżenie subwencji oświatowych, to możliwości finansowe powiatu nie są duże. Nie należy jednak dać się zdominować pesymistycznemu myśleniu. Uważam, że rozważnie gospodarujemy dostępnymi środkami finansowymi, szukamy i aplikujemy po środki zewnętrzne, pochodzące przede wszystkim z  funduszy krajowych i unijnych. Ponadto staramy się pozyskać dodatkowe środki, z dzierżawy nieruchomości stanowiących własność Powiatu i dzięki właśnie takim działaniom możemy dokończyć i uruchomić nowy Ośrodek Rewalidacyjno Edukacyjno – Wychowawczy w  budynku „starego szpitala”.

Jak się układa współpraca powiatu z poszczególnymi gminami?

Już na wstępie chciałbym bardzo serdecznie podziękować za współpracę wszystkim włodarzom gmin z powiatu janowskiego. To dzięki ich partnerstwu powiat mógł zrealizować wiele inwestycji. Życzył bym każdemu powiatowi takiej współpracy z gminami, jaka jest obecnie w powiecie janowskim.

Jak się układa współpraca starosty z wicestarostą?

Na chwilę obecną uważam, że nasza współpraca układa się bardzo dobrze. Razem staramy się realizować nowe projekty i finalizować już rozpoczęte. Oczywiście zdarza się, że mamy czasami inne spojrzenie na dany problem, ale zawsze staramy się rozwiązać go wspólnie.

Jakie są Panu znane problemy mieszkańców powiatu janowskiego?

Niestety największym problemem mieszkańców jest brak miejsc pracy. Chciałbym, tak jak wszyscy rozwiązać ten problem. Działania jakie może podjąć powiat, to przede wszystkim wsparcie gmin w poszukiwaniu nowych inwestorów i ułatwienie im prowadzenia inwestycji na naszym terenie.

Należy również pomóc naszym przedsiębiorcom w poszukiwaniu nowych środków finansowych na założenie lub rozwój własnej firmy. Obecnie takie zadania spełnia Lokalna Grupa Działania Leśny Krąg, Agencja Rozwoju i Modernizacji Rolnictwa Biuro Powiatowe w  Janowie Lubelskim, Lubelska Fundacja Rozwoju oraz nasz Urząd Pracy, który udziela dotacji dla osób bezrobotnych chcących założyć własną firmę. Podkreślam, że ważną funkcję w rozwiązywaniu problemów bezrobocia, a także podnoszenia poziomu życia mieszkańców naszego powiatu pełnią organizacje pozarządowe, które powiat również musi i będzie wspierał.

Od momentu wstąpienia Polski do Unii Europejskiej dużo mówi się o funduszach strukturalnych, proszę powiedzieć jaka jest odpowiedź powiatu na te wyzwania?

Jak już wcześniej wspomniałem jesteśmy otwarci i cały czas realizujemy projekty dofinansowane ze środków unijnych. Jest to na dzień dzisiejszy najkorzystniejsza forma inwestycji, gdyż dzięki środkom zewnętrznym możemy przy bardzo niskim swoim udziale finansowym podejmować różnego rodzaju działania. Takim przykładem może być projekt „Młodzi , zdolni zawodowcy” realizowany przez Zespół Szkół im. Wincentego Witosa, którego całkowita wartość 1  560 315,73 zł, przy praktycznie zerowym wkładzie własnym Starostwa Powiatowego. Należy jednak mieć na względzie koniec okresu programowego na lata 2007-2013 i łączący się z tym spadek konkursów na programy realizowane ze środków europejskich. W obecnym okresie, jak i  w  pierwszym latach nowego programowania 2014- 2020, skupimy się na zrealizowaniu podjętych zobowiązań oraz przygotowaniu się do nowych naborów.

Czym się Pan zajmuje jako Wicestarosta? Za jakie działy Pan odpowiada?

Mam przypisane takie same działy jak mój poprzednik tzn. szkolnictwo, geodezję oraz wydział budownictwa, ochrony środowiska i rolnictwa.

Jak wygląda współpraca w Radzie Powiatu z koalicją większościową oraz opozycją?

Sesje Rady Powiatu w większości przypadków przebiegają sprawnie, a radni zadają rzeczowe pytania. Oczywiście opozycja ma prawo i obowiązek patrzeć na ręce władzy i  krytykować. Trzeba tylko przy tym pamiętać, aby była to krytyka merytoryczna i konstruktywna, a niestety niekiedy taka nie jest. Dlatego szanując wszystkich radnych, ich wyborców i ugrupowania polityczne, które reprezentują uważam, że powinniśmy ze sobą rozmawiać, dyskutować, a  czasem jeśli jest to potrzebne nawet ostro się pokłócić, mając zawsze na celu dobro naszego Powiatu.

Każdy dyrektor, prezes czy kierownik przychodzący na nowe stanowisko wnosi coś nowego. Czy ma Pan jakieś plany?

Nie zamierzam przeprowadzać żadnej rewolucji w  organizacji powiatu. Chcę być otwarty na młodych ludzi, wyeliminować barierę jaka jest pomiędzy młodym człowiekiem przychodzącym z różnymi pomysłami do Starostwa, a „władzą”. Uważam, że najważniejsze jest zdrowe i racjonalne podejście do każdego problemu. Jestem zawsze nastawiony na rozmowę i wysłuchanie drugiej strony. Takiego też postępowania oczekuję od urzędników starostwa względem interesantów.

Na koniec zapytam Pana o plany na przyszłość Pana jako Wicestarosty, jako samorządowca, jako janowskiego polityka.

W chwili obecnej skupiam się na pracy w Starostwie i realizacji projektu budowy systemu informacji przestrzennej w Wydziale Geodezji, Kartografii i Katastru, mającego na celu ułatwienie dostępu do danych oraz zwiększeniu efektywności pracy pracowników Wydziału. Ponadto aktualnie trwają pracę nad zakończeniem budowy Ośrodka Rewalidacyjno Edukacyjno – Wychowawczego oraz jego uruchomieniem. Kolejnym celem jest doposażenie oraz organizacja dodatkowych zajęć dydaktycznych, w naszych szkołach ponadgimnazjalnych. Środki na realizację powyższych zamierzeń pozyskamy głównie z funduszy unijnych. A  efektem końcowym tych działań będzie podniesienie konkurencyjności naszych szkół i tym samym zwiększenie naboru uczniów. O polityce na chwilę obecną nie myślę, jak już podkreśliłem skupiam się na pracy w starostwie i jak najlepszej realizacji podjętych zobowiązaniach.

Dziękuję i pozdrawiam czytelników Gazety Janowskiej.

Rozmawiał: Andrzej Czerwonka