Start >I Memoriał Włodzimierza Gomółki zakończony

«  luty 2018  »
Romana, Izabela, Damian
>I Memoriał Włodzimierza Gomółki zakończony

W dniu 21 kwietnia br. został przeprowadzony Janowski Turniej Szachowy -  I Memoriał Włodzimierza Gomółki pod patronatem Marszałka Województwa Lubelskiego Krzysztofa Hetmana. Spotkanie miało miejsce w Janowskim Ośrodku Kultury. Do Janowa Lubelskiego zjechali się miłośnicy gry szachowej nie tylko z województwa lubelskiego, ale również z za granicy m.in. Ukrainy oraz Białorusi.

Uczestnicy turnieju uczcili minutą ciszy naszego zmarłego kolegę, byłego Wicestarostę Powiatu Janowskiego oraz wielkiego miłośnika szachów Włodka Gomółkę. Warto podkreślić, iż uroczystość zaszczycili swoją obecnością Grażyna Gomółka żona  zmarłego Włodzimierza Gomółki, oraz ich dzieci Katarzyna Gomółka  i Michał Gomółka.

Kolega Bartosz Piech otwierając turniej szachowy, podkreślił iż I Memoriał Włodzimierza Gomółki jest uczczeniem pamięci o zmarłym koledze oraz przypomnienia jego zamiłowania do gry w szachy, a także aktywizacji i zachęcenia ludzi młodych do tej gry.  "Człowiek odchodzi, a pamięć o nim w nas pozostaje. Dzisiejszy turniej jest dowodem na to że pamięć o Włodku i jego dokonaniach pozostanie".

Patrząc na wypełnioną aż po brzegi salę konferencyjną Janowskiego Ośrodka Kultury, uwagę przykuwa nie tylko ilość uczestników, ale także wiek, czy też inaczej przedział wiekowy  szachowego spotkania. Było to swego rodzaju spotkanie pokoleń.

Turniej szachowy nie mógł się odbyć bez głównych sponsorów, którymi byli : Krzysztof Hetman- Marszałek Województwa Lubelskiego, Piotr Rzetelski – Radny Sejmiku woj. Lubelskiego, Bartosz Piech – Wicestarosta Janowski.