Start >UROCZYSTOŚCI 85 – LECIA OCHOTNICZEJ STRAŻY POŻARNEJ W CHRZANOWIE

>UROCZYSTOŚCI 85 – LECIA OCHOTNICZEJ STRAŻY POŻARNEJ W CHRZANOWIE

9. czerwca br. w ręce strażaków ochotników z powiatu janowskiego trafiło dziewięć samochodów strażackich. Osiem jednostek OSP kluczyki do samochodów otrzymało podczas uroczystości, połączonych z 85-leciem miejscowej straży pożarnej, w Chrzanowie.

Dziewiąty samochód, przeznaczony dla potockich strażaków, został oddany podczas uroczystości religijnych w Potoku Wielkim.

Zauważyć należy, że wszystkie samochody zostały zakupione w ramach konsorcjum, zawiązanego w 2010 roku między 6. gminami powiatu janowskiego. Liderem konsorcjum został nasz kolega Marek Piech - Wójt gminy Dzwola, który w 2012 roku podpisał z Lubelskim Urzędem Marszałkowskim umowę o dofinansowanie projektu w wysokości 85 % wartości. Całkowita wartość projektu to kwota rzędu 4 mln zł, z czego około 2,3 mln zł to dofinansowanie unijne.

Prowadzący uroczystości kolega Czesław Jaworski - Wójt gminy Chrzanów serdecznie podziękował obecnemu na uroczystości Marszałkowi Województwa Lubelskiego koledze Krzysztofowi Hetmanowi oraz Radnemu Województwa Lubelskiego koledze Piotrowi Rzetelskiemu za wsparcie i pomoc w sfinalizowaniu zakupów przedmiotowych samochodów strażackich.

Warto dodać , iż pomimo wielu uroczystości w tym dniu Marszałek Krzysztof Hetman wraz z Senatorem RP Józefem Zającem zaszczycili  swoją osobą strażacką uroczystość.

W uroczystości uczestniczyli, oprócz wymienionych osób, kolega Henryk Michałek - Wójt gminy Batorz oraz kolega Bartosz Piech - Wicestarosta janowski.