Start >Kolega Krzysztof Hetman o miejscu powiatu janowskiego w nowej strategii rozwoju

Późnym popołudniem 11 czerwca skończyła się w Janowie Lubelskim debata z udziałem kolegi Krzysztofa Hetmana - Marszałka Województwa Lubelskiego. Tematyka spotkania dotyczyła w szczególności projektu Strategii Rozwoju Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020.

Z przekazanych przez Krzysztofa Hetmana informacji wynika, że w ostatnich latach w województwie lubelskim zrealizowano ponad 21 tysięcy projektów o wartości blisko 25 miliardów złotych, z czego 15,5 miliarda pozyskano z Unii Europejskiej. Realizacja nowej strategii - zdaniem kolegi Marszałka, wyniesie około 43 miliardów złotych.

Gminy z powiatu janowskiego znalazły się w dwóch subregionach, "nowoczesna wieś" oraz obszaru gospodarczego wykorzystujący walory przyrodnicze i kulturowe.

Przed spotkaniem, Marszałek Województwa Lubelskiego był w gminie Dzwola, gdzie w towarzystwie kolegów Marka PIecha - Wójta gminy Dzwola, kolegi Piotra Rzetelskiego Radnego Województwa Lubelskiego oraz kolegi Stanisława Rawskiego - Przewodniczącego Rady Powiatu Janowskiego zapoznał się ze zniszczeniami po poniedziałkowej nawałnicy. Samorządowcy dołożą wszelkich starań aby skutki nawałnicy zostały usunięte jeszcze w tym roku.