Start >„COŚ KOŃCZY SIĘ - ŻEBY COŚ MOGŁO TRWAĆ”

«  październik 2017  »
Piotra, Michaa, Ziemowita
>„COŚ KOŃCZY SIĘ - ŻEBY COŚ MOGŁO TRWAĆ”

28 czerwca w Zespole Szkół im. Wincentego Witosa odbyło się uroczyste zakończenie roku szkolnego 2012/2013. Na uroczystość przybyli zaproszeni goście: ks. dziekan dr J. Staszak, ks. P. Cecuła, Wicestarosta Powiatu Janowskiego, kolega Bartosz Piech, Przewodnicząca Rady Rodziców, J. Gierłach, grono pedagogiczne i uczniowie.

Uroczystość rozpoczęła swoim przemówieniem Dyrektor Szkoły, mgr T. Biernat. Podsumowała cały rok wytężonej pracy i podziękowała wszystkim za udaną współpracę. Przypomniała o bezpiecznych wakacjach. Wicestarosta, Bartosz Piech docenił starania szkoły w drodze po lepsze wyniki w nauce oraz ciągły rozwój placówki. Podkreślił pozyskanie przez szkołę funduszy zewnętrznych w postaci dofinansowania projektu "Młodzi zdolni zawodowcy" którego łączna kwota wyniosła ponad 1,5 mln złotych. Powiedział , że "dzięki tym środkom został przeprowadzony gruntowny remont pracowni komputerowej , językowej, gastronomicznej logistycznej i wielu innych. To właśnie za pośrednictwem tych środków uczniowie mogą nie wyjeżdżając poza szkołę zdawać egzaminy zawodowe, a przede wszystkim posiadają warunki do dalszego rozwoju i spełniana tak naprawdę swoich zawodowych marzeń".

Kolega Bartosz Piech zwracając się do uczniów, zacytował również, jedną z wielu wypowiedzi patrona szkoły Wincentego Witosa - wybitnego polaka i trzykrotnego premiera rządu polskiego, "...POTĘGI PAŃSTWA I JEGO PRZYSZŁOŚCI NIE ZABEZPIECZY ŻADEN CHOĆBY NAJWIĘKSZY GENIUSZ - UCZYNIĆ TO MOŻE CAŁY ŚWIADOMY SWYCH PRAW I OBOWIĄZKÓW NARÓD...". Przypomniał, iż naród przede wszystkim tworzą młodzi ludzie, a wychowaniem i kształtowaniem późniejszych ich postaw zajmują się z sukcesami nauczyciele.

Warto również podkreślić , iż kolega Bartosz Piech z własnej kieszeni ufundował stypendium dla dwóch uczniów szkoły w wysokości po 500 złotych każdy, za bardzo dobre wyniki w nauce i wzorowe zachowanie.