Start >Dożynki Powiatowe Dzwola 2013

>Dożynki Powiatowe Dzwola 2013

Dożynki to jedno z najstarszych, ale zarazem jedno z najpiękniejszych rolniczych świąt. Sama uroczystość ma charakter symboliczny i stanowi formę podziękowania Bogu za otrzymane plony. To także powód do zadumy nad tym co przyniesie kolejny, właśnie rozpoczynający się rok rolniczego trudu.

W tym roku obchody Święta Plonów miały miejsce 25. sierpnia w gminie Dzwola.

Uroczystość rozpoczęła msza święta dziękczynna, której przewodniczył ksiądz biskup Edward Frankowski.

W swojej homilii do zebranych, biskup nawoływał do poszanowania osoby rolnika, a także jego ciężkiej pracy. Uświadomił zgromadzonym fakt, ogromnej zależności każdego z nas od rolnika, gdyż, „dzisiejszy człowiek może żyć bez komputera, samochodu czy innych dóbr, ale bez jedzenia obyć się nie może” pouczał biskup.

Po zakończeniu uroczystości religijnych, barwny korowód dożynkowy wyruszył w stronę boiska szkolnego, gdzie rozpoczęła się część świecka uroczystości.

Jako pierwszy, zgodnie z tradycją, głos zabrał gospodarz dożynek kolega  Marek Piech wójt gminy Dzwola.

W swoim przemówieniu , Marek Piech podziękował rolnikom za ich trud, poświęcenie, wytrwałość w codziennej trudnej pracy. Przypomniał ,że praca rolnika jest wciąż podstawą egzystencji ludzkiej, nikt i nic tego nie przekreśli. Zacytował również słowa naszego Wielkiego rodaka Jana Pawła II „Oddaję hołd spracowanym rękom polskiego rolnika. Tym rękom które z trudnej ciężkiej ziemi wydobywały chleb dla kraju, a w chwilach zagrożenia były gotowe tej ziemi strzec i bronić.”

Przytoczył, również wypowiedź historycznego przywódcy ludowców Wincentego Witosa

„W chłopie żyje i odradza się naród, z niego czerpie swą siłę państwo. On najwięcej daje, najmniej wymaga. Bez niego nie ma i nie może być zdrowego narodu i silnego państwa.”

Po gospodarzu dożynek zabrał, w imieniu marszałka Krzysztofa Hetmana głos nasz kolega radny sejmiku województwa lubelskiego Piotr Rzetelski, który wskazał i podkreślił bardzo ważną rolę rolnika w dzisiejszym społeczeństwie. Powiedział, że rolnicy są solą tej ziemie, ciężko i wytrwale pracują dla całego społeczeństwa, a w chwilach zagrożenia naszej ojczyzny zawsze gotowi byli walczyć i oddać za nią życie. Ponadto podziękował rolnikom strażakom ochotnikom, twórcom ludowym oraz pracownikom samorządowym za ich codzienną pracę na rzecz lokalnego społeczeństwa.

Podczas dożynek nie mogło również zabraknąć odznaczeń honorowych „Zasłużony dla Rolnictwa” przyznanych przez Stanisława Kalembę Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wśród odznaczonych był również nasz kolega Krzysztof Mazur z  Branewki, któremu serdecznie gratulujemy otrzymanego wyróżnienia.

Aby tradycji stało się zadość, po zakończeniu wręczania odznaczeń, nastąpiło symboliczne przekazanie chleba przez Starostów Dożynek – Teresę Bielak z Kocudzy Drugiej i współtowarzyszącego jej Mariana Bańkę z Branwi Ordynackiej.

Od wielu lat imprezie towarzyszy konkurs na najpiękniejszy wieniec dożynkowy. Komisja po obejrzeniu ośmiu wieńców wyłoniła zwycięzców, którzy zostali nagrodzeni dyplomami i nagrodami pieniężnymi.

Pierwsze miejsce zajęła grupa wieńcowa z gminy Dzwola

W dożynkach aktywnie uczestniczyli również członkowie Forum Młodych Ludowców z powiatu janowskiego.

Po części oficjalnej dożynek rozpoczęła się część rozrywkowa.