Start > Uroczysta inauguracja roku akademickiego 2013/2014 w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Chełmie

W dniu 29 września 2013 roku odbyła się uroczysta inauguracja roku akademickiego 2013/2014 w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Chełmie. Na zaproszenie rektora tej uczelni - naszego rodaka ziemi janowskiej - prof. dr hab. Józefa Zająca w tym ważnym wydarzeniu uczestniczyła delegacja z naszego powiatu janowskiego, w osobach: kolegi Marka Grzyba, kolegi Tadeusza Krzosek oraz koleżanki Anny Szmidt.

Wykład inauguracyjny pt. „Polskie górnictwo węgla kamiennego wobec przeobrażeń górnictwa światowego i globalnych trendów na rynku węgla” wygłosił zastępca dyrektora Departamentu Górnictwa w Ministerstwie Gospodarki – Pan Maciej Kaliski, natomiast szczegóły dotyczące najbliższej przyszłości Chełmskiego Zagłębia Węglowego i wyników badań geologicznych przedstawił dr Leszek Kloc - dyrektor pionu produkcji Kompanii Węglowej S. A.