Start >Powiatowy Dzień Nauczyciela

>Powiatowy Dzień Nauczyciela

Około 200 pracowników oświaty spotkało się 15 października br. w Janowskim Ośrodku Kultury na „Powiatowym Dniu Nauczyciela”.  Na uroczystości byli obecni przedstawiciele wszystkich szkół, przedszkoli oraz bibliotek z terenu powiatu janowskiego. Obchody prowadzili Anna Szmidt oraz Marcin Brzozowski, natomiast uroczystego otwarcia dokonali gospodarze obchodów Piotr Rzetelski radny Sejmiku Województwa Lubelskiego oraz Bartosz Piech wicestarosta Powiatu Janowskiego.

Z okazji obchodzonego  Dnia Edukacji Narodowej pragnę przede wszystkim podziękować Państwu za pasję i entuzjazm, oraz ciągłe podnoszenie jakości kształcenia naszej młodzieży. Niech towarzyszy Wam przekonanie, że tworzycie przyszłość i nadajecie jej lepszy kształt. - mówił Piotr Rzetelski.

Bartosz Piech zwracając się do nauczycieli  powiedział -Wasza praca jest szczególna, a Wy potraficie jej sprostać, dlatego właśnie jesteście godni podziwu dla Tego, co robicie.  Nasz sławny rodak- Jan Paweł II powiedział, że ,,Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to, kim jest ; nie przez to, co ma, lecz przez to czym dzieli się z innymi”. Dziękujemy , że chcecie się dzielić swoja wiedzą z dziećmi i  młodzieżą.

Wśród zaproszonych gości znaleźli się: senator Rzeczpospolitej Polskiej, rektor Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Chełmie – prof. dr hab. Józef Zając, poseł na Sejm Rzeczpospolitej Polskiej  Jan Łopata, przewodniczący rady powiatu janowskiego Stanisław Rawski, wójt gminy Dzwola Marek Piech, wójt gminy Potok Wielki Jerzy Pietrzyk, ks. kanonik Jacek Staszak, ks. kanonik Jacek Beksińki, członek zarządu powiatu janowskiego Jan Bartnik, radni powiatowi oraz gminni.

Senator Józef Zając z sentymentem wspominał lata, w których sam uczył w szkole podstawowej w gminie Potok Wielki. Mówił również o planach dotyczących oświaty. To co chcielibyśmy zrobić to poszerzyć kształcenie zawodowe na poziomie średnim i wyższym. To może odwrócić tendencję, że młodzież po skończeniu studiów wyjeżdża. Odpowiednie kształcenie młodzieży jest pierwszą naszą powinnością.

Poseł Jan Łopata powiedział, że Dzień Edukacji Narodowej jest tym dniem w roku, w którym głębiej zastanawiamy się nad rolą nauczyciela w edukacji i wychowaniu młodego człowieka. Mówił o trudzie i pięknie tego zawodu, dziękował za poświęcenie, życiową mądrość oraz złożył serdeczne życzenia wszystkim nauczycielom oraz pracownikom oświaty z ziemi janowskiej.

Miłym akcentem i prezentem dla uczestników spotkania był monodram pt. "Faceci to gady".

"Faceci to gady" to monolog pięćdziesięcioletniej Polki, chwilami komiczna, momentami tragiczna historia małżeństwa, przeplatana rzeczywistością Polski lat 80 ubiegłego wieku, poprzez zmiany ustrojowe, aż do czasów nam współczesnych. Bohaterka monodramu przedstawia nam bujną historię swego dorosłego życia. Przeplatają się w niej śmiech i łzy, w tle widnieje Polska ostatnich ponad dwudziestu lat i doskonale znane nam realia. To kawał życia kobiety, która w czasach PRL-u dorobiła się majątku w ramach RWPG handlując ze wschodnią granicą.

W opowieści Zbigniewa Pacury można odnaleźć fragmenty własnych historii. Sam autor monodramu nie kryje, że do napisania natchnęła go taka właśnie prawdziwa opowieść. Całość wyreżyserował Wojciech Bartoszek, a w rolę kobiety po przejściach wcieliła się Ewa Pająk (m.in. Na dobre i na złe, Klan, M jak miłość, Ojciec Mateusz, Ranczo Wilkowyje, Ołdakowa w LINCZU Krzysztofa Łukaszewicza).

Uroczystość uświetnił również występ ludowego zespołu "Janowiacy", który nawiązał w swoich występach do obchodów Dnia Edukacji Narodowej.

Było to pierwsze tak duże spotkanie wszystkich przedstawicieli szkół, przedszkoli, bibliotek oraz pracowników oświaty z terenu całego powiatu janowskiego. Gospodarze uroczystości dali możliwość wspólnego spędzenia czasu, wymiany doświadczeń, poglądów, a przede wszystkim rozmowy na tematy związane z oświatą wszystkim uczestnikom, którzy licznie przybyli do Janowskiego Ośrodka Kultury. Zobowiązali się jednocześnie , do zorganizowania podobnego spotkania w przyszłym roku z pracownikami oświaty ziemi janowskiej.

Autor oraz zdjęcia : członkowie FML