Start >Wyjazdowe posiedzenie Prezydium i spotkania otwarte w powiecie janowskim

«  grudzień 2017  »
ucja, Otylia, Eugeniusz
>Wyjazdowe posiedzenie Prezydium i spotkania otwarte w powiecie janowskim

12 listopada br. członkowie władz wojewódzkich PSL obradowali na gościnnej Ziemi Janowskiej. W spotkaniu uczestniczyli  także  przedstawiciele powiatowych struktur PSL: Zarząd Powiatowy i Powiatowa Komisja Rewizyjna. Ideą przyświecającą  wyjazdowym spotkaniom jest chęć zapoznania się z sytuacją jaka panuje w konkretnych społecznościach lokalnych naszego województwa, także w  powiecie janowskim. Po zakończeniu statutowej części obrad, odpowiednie delegacje udały się do wszystkich gmin powiatu janowskiego: Modliborzyce, Potok Wielki, Batorz, Chrzanów, Godziszów, Dzwola, Janów Lubelski - by tam porozmawiać z mieszkańcami o problemach, z którymi borykają się na co dzień.  W skład delegacji wchodzili parlamentarzyści PSL, wicewojewoda, marszałkowie, wiceministrowie oraz przedstawiciele istotnych dla mieszkańców instytucji.

- Szansą rozwoju Lubelskiego są jego bogactwa naturalne: węgiel kamienny, gaz ziemny, bursztyn oraz wody oligoceńskie - uważa Józef Zając - Senator RP, Rektor Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Chełmie. - Przeprowadzone w latach 70. ub. wieku badania geologiczne, zakończone opracowaniem dokumentacji geologicznej, lokalizują ich występowanie. Obecnie 3 firmy prowadzi próbne odwierty - mówił 12. listopada br. podczas spotkania w Janowskim Ośrodku Kultury.

I tak, największe złoża węgla kamiennego znajdują się w okolicach Rejowca, Siedliszcza i Pawłowa. Tam węgla szuka Kompania Węglowa ze Śląska. Próbne odwierty wytyczą miejsca budowy kopalni z dwoma szybami i jednym szybem głównym  (budowa szybu głównego to koszt jednego miliarda zł). Złoża węgla znajdują się też w okolicach Chełma, Hrubieszowa, Włodawy i Radzynia Podlaskiego.

- Złoża węgla w okolicach Pawłowa oszacowano na około 20 mld ton. To oznacza, że węgiel ten można będzie wydobywać przez ponad 30 lat (dziennie około 120 tys. ton). Dodam, że jest to węgiel (w 65%) koksujący, a więc 2 razy droższy od opałowego. Przy kopalni powstałaby również elektrownia - mówi profesor Zając. - Jeśli pod Pawłowem w ciągu najbliższych 5 lat powstanie kopalnia, to znajdzie w niej pracę około 2 tys. ludzi. Drugie tyle, albo i więcej miejsc pracy powstanie wokół niej - tłumaczy.

Kolejnym bogactwem Lubelskiego są złoża gazu ziemnego w rejonie Zamościa i Tyszowca, złoża bursztynu (jedne z największych w Europie) w okolicach Lubartowa oraz wody oligoceńskie w Kraśniku i na Borownicy koło Janowa, które mogą być bazą pod budowę uzdrowiska.

Ciekawe informacje pojawiły się również w zakresie szkolnictwa wyższego. Otóż, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Chełmie planuje utworzyć nowy kierunek studiów - chodzi o studia na kierunku pielęgniarskim. Z wypowiedzi rektora wynika, że młodzież na kierunku pielęgniarskim mogłaby się kształcić w filii PWSZ, np. w Janowie Lubelskim.

Dodajmy, że spotkanie zorganizował Zarząd Powiatowy Polskiego Stronnictwa Ludowego w Janowie Lubelskim na czele z Piotrem Rzetelskim - Prezesem oraz Bartoszem Piechem - Wiceprezesem.

Tekst; foto: Alina Boś , członkowie PSL