Start >Kolejny raz PIS głosuje wbrew interesom rolników

«  październik 2017  »
Piotra, Michaa, Ziemowita
>Kolejny raz PIS głosuje wbrew interesom rolników

Kolejny raz PiS głosuje wbrew interesom rolników i polskiej wsi. 22 listopada 2013 r. Sejm głosował nad nowelizacją ustawy o ubezpieczeniach zdrowotnych rolników, która zakłada opłacanie przez budżet państwa składki zdrowotnej za rolników, którzy mają poniżej 6 ha. Z kolei rolnicy mający gospodarstwa powyżej 6 ha zapłacą składkę w wysokości 1 zł miesięcznie. Tylko politycy dwóch partii: Jarosława Kaczyńskiego i Janusza Palikota głosowali przeciwko tym rozwiązaniom.

MATERIAŁ PRASOWY

„To dowód na obłudę PiS. Co innego mówią, co innego robią” – tak koalicja komentuje zachowanie posłów PiS. Wielokrotnie już mieliśmy do czynienia z głosowaniami przedstawicieli partii Kaczyńskiego, którzy opowiadali się za niekorzystnymi dla rolników rozwiązaniami. Tak było chociażby kilka miesięcy temu przy okazji głosowania ws. uboju bez ogłuszenia. Warto zwrócić uwagę, że z budżetu państwa na składkę zdrowotną rolników jest przeznaczane 1 mld 760 mln złotych. Sami rolnicy na składkę przeznaczają tylko 110 mln złotych, aż 62% rolników jest całkowicie zwolniona z opłacania składki.