Start >Pamięć ciągle żywa. XVI Przegląd Kolęd i Pastorałek w Modliborzycach.

>Pamięć ciągle żywa. XVI Przegląd Kolęd i Pastorałek w Modliborzycach.

Od 16 lat w Modliborzycach odbywa się Międzypowiatowy Przegląd Tradycyjnych Kolęd i Pastorałek. Jak wszyscy wiemy twórcą i pomysłodawcą przeglądu był nasz kolega śp. Włodzimierz Gomółka.

Pamiętają też o tym jego koledzy artyści, którzy co roku rozpoczynają przegląd od mszy świętej w intencji Włodzimierza Gomółki.

W tym roku, Międzypowiatowy Przegląd Tradycyjnych Kolęd i Pastorałek odbył się 19 stycznia. W sali widowiskowej Gminnego Ośrodka Kultury spotkało się prawie 100 solistów i członków zespołów śpiewaczych. Widzowie usłyszeli piękne, znane i mniej znane kolędy i pastorałki. Szesnasta edycja Przeglądu zgromadziła wykonawców z województwa lubelskiego i świętokrzyskiego. Imprezę, starym zwyczajem, prowadziła „Marysia” z „Jaśkiem”, czyli Elżbieta Kamińska i Jerzy Kałduś. Tego dnia, na scenie dawnej synagogi żydowskiej wystąpiło 7 solistów i 12 zespołów śpiewaczych. I tak, w kategorii „zespół śpiewaczy” I miejsce zajął Klub Seniora „Sami Swoi” z Kocudzy, II - Męski Zespół Śpiewaczy „Majdaniacy” z Majdanu Obleszcze, a III - „Linowianki” z Linowa. Wyróżnienia otrzymały zespoły śpiewacze z Szastarki i Zawichostu oraz „Blinowianki”, „Stanianki”, „Kowalanki” oraz „Lasowiaczki”.

Jak co roku, również i na tegorocznym przeglądzie trzy nagrody specjalne im. Włodzimierza Gomółki, ufundowane przez członków Polskiego Stronnictwa Ludowego, a wręczone przez naszych kolegów Bartosza Piecha oraz Marka Grzyba, przyznano zespołom : „Janowiankom”, Zespołowi Śpiewaczemu z Modliborzyc oraz Stowarzyszeniu KGW Kocudza II.