Start >Powiatowe Spotkanie Opłatkowe - Konstantów 2014

>Powiatowe Spotkanie Opłatkowe - Konstantów 2014

Polskie Stronnictwo Ludowe , wie jak dobrze służyć ludziom.

Zgodnie z tradycją Zarząd Powiatowy Polskiego Stronnictwa Ludowego w Janowie Lubelskim zorganizował spotkanie noworoczno-opłatkowe.

Tegoroczny Powiatowy Opłatek Ludowy odbył się 26 stycznia 2014 r. w zmodernizowanej remizie Ochotniczej Straży Pożarnej w Konstantowie, w gminie Dzwola. Gospodarzami spotkania byli: Prezes Powiatowy PSL – Piotr Rzetelski oraz Wójt Gminy Dzwola – Marek Piech.

Wśród licznie przybyłych gości znaleźli się przedstawiciele, zarówno władz rządowych i samorządowych z terenu województwa lubelskiego, w tym m.in. Marszałek Województwa Lubelskiego Krzysztof Hetman, Poseł na Sejm RP Henryk Smolarz, Senator RP Józef Zając, wicewojewoda lubelski Marian Starownik, Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Infrastruktury i Rozwoju Marceli Niezgoda, Dyrektor Oddziału Regionalnego ARiMR w Lublinie Andrzej Bieńko.

W Opłatku uczestniczyli również: ksiądz kanonik Piotr Kubicz, ksiądz kanonik Jan Sobczak, Starosta Powiatu Janowskiego Jerzy Bielecki, Wicestarosta Bartosz Piech, Przewodniczący Rady Powiatu Stanisław Rawski, Wiceprezydent Chełma Józef Górny, Burmistrz Janowa Lubelskiego Krzysztof Kołtyś, Burmistrz Modliborzyc Witold Kowalik, Wójtowie gmin: Batorz Henryk Michałek, Godziszów Andrzej Olech, oraz Potok Wielki Jerzy Pietrzyk.

Na uroczystości obecni byli także radni wszystkich szczebli, sołtysi, młodzi ludowcy, seniorzy ruchu ludowego oraz wszyscy, którzy chcieli ten dzień spędzić wspólnie w ludowej rodzinie.

Spotkanie poprowadzili: Anna Szmidt i Marcin Brzozowski. Podczas spotkania zebrani goście mogli wysłuchać występów zespołów wokalnych : „Stowarzyszenia KGW  z Kocudzy Drugiej", „Modliborzanki”, a także  "Janowiacy" - którzy "Kolędowali z Kozą". Natomiast część artystyczną rozpoczęły dzieci z Zespołu Szkół z Kocudzy, które zaprezentowały inscenizację jasełkową.

Gospodarze spotkania złożyli wszystkim najserdeczniejsze życzenia wszelkiej pomyślności i radości w Nowym 2014 Roku. Następnie oddali głos zaproszonym gościom:

Zawsze lubię i chętnie przyjeżdżam na ziemię janowską, która jednoczy ludzi, a nie ich dzieli. Gmina Dzwola, jest najlepszym przykładem, jak należy inwestować z wykorzystaniem środków unijnych, jest pod tym względnym jednym z liderów. Dzięki osobom takim jak Piotr Rzetelski oraz Marek Piech, społeczności lokalne ciągle się rozwijają. To w znacznej mierze dzięki ich zaangażowaniu, a także wójtów z terenu powiatu janowskiego, prawie wszystkie gminy, w tym Dzwola otrzymają baterie słoneczne finansowane ze środków pochodzących z UE. Dlatego, tacy ludzie jak Piotr Rzetelski oraz Marek Piech są lokalnymi liderami, którzy za sprawą swojego uporu i determinacji wprowadzają lokalne społeczności w XXI wiek - mówił Marszałek Krzysztof Hetman.

Mieszkańcy ziemi janowskiej nie powinni poddawać się bezpodstawnej propagandzie o prywatyzacji Lasów Państwowych. Obecna koalicja rządowa nigdy nie chciała i póki będzie nigdy nie sprywatyzuje naszego skarbu narodowego, jakim są lasy. Natomiast 1 miliard złotych w tym roku, jaki zostanie przekazany przez Lasy Państwowe na drogi lokalne, w niczym nie uszczupli ich majątku, gdyż posiadają oszczędności około 4 miliardów nadwyżek finansowych na kontach . Powyższa kwota przyczyni się do poprawy stanu dróg w gminach oraz powiatach. Nie można bowiem przystać na inwestowanie przez Lasy Państwowe w drogi leśne, które służą jedynie myśliwym i leśnikom, a dla zwykłych ludzi są zamknięte - dodał Marszałek.

Senator RP Józef Zając wskazywał: - województwo lubelskie posiada bardzo duże bogactwa naturalne takie jak: bursztyn , węgiel oraz gaz. Co najważniejsze na terenie powiatu janowskiego badania potwierdzają, że znajdują się bogate złoża gazu ziemnego. Jedna kopalnia węgla da pracę ponad 10 tys. okolicznych mieszkańców.

Podczas swojego wystąpienia Poseł RP Henryk Smolarz mówił, że powinniśmy bardziej doceniać to co posiadamy, a wręcz chwalić się inwestycjami, które udało się zrealizować dzięki środkom pochodzącym z UE, gdyż to dzięki nim lokalne samorządy dokonały skoku cywilizacyjnego.

Podsekretarz Stanu Marceli Niezgoda podziękował Marszałkowi Krzysztofowi Hetmanowi,a także Europosłowi Arkadiuszowi Bratkowskiemu za uzyskanie dla Lubelszczyzny 2,23 miliarda euro, co oznacza wzrost o 230 milionów w porównania z poprzednim okresem finansowania. Zdaniem Wiceministra Lubelszczyzna bardzo dobrze radzi sobie z wydawaniem unijnych pieniędzy dlatego zasługuje na więcej pieniędzy z Brukseli. Tak duże środki finansowe udało się uzyskać dzięki działalności Europosłów jak i lokalnych liderów PSL, dlatego też w nadchodzących wyborach należy zaufać ludziom, którzy umieją i sprawdzają się w swojej pracy na rzecz rozwoju naszego regionu.

Wicewojewoda Marian Starownik mówił - Polskie Stronnictwo Ludowe jako partia niezmiennie funkcjonuje od 120 lat, nie zmieniając swojej nazwy , a przede wszystkim swoich wartości. Natomiast nie można tego powiedzieć o innych liderach największych partii politycznych w Polsce, którzy wielokrotnie zakładali lub wstępowali do coraz to innych organizacji politycznych, a kto wie czy w przyszłości nie założą nowej partii politycznej. Dzięki dodatkowym funduszom na drogi lokalne istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo , graniczące z pewnością , że powiat janowski zmodernizuje drogę powiatową w Godziszowie i Batorzu.

Prezes Zarządu Powiatowego PSL Piotr Rzetelski w swoim wystąpieniu podkreślił, że tak dobre efekty władze lokalne zawdzięczają wsparciu jakie otrzymały ze strony Marszałka Krzysztofa Hetmana, parlamentarzystów Europosła Arkadiusza Bratkowskiego, Posłów na Sejm RP Jana Łopaty oraz Henryka Smolarza,  Wiceministra Marcelego Niezgody, Wicewojewody Mariana Starownika, wójtów ,radnych powiatowych i gminnych.

Całe spotkanie zakończyło się wspólnym śpiewem kolęd, łamaniem się opłatkiem, który wcześniej pobłogosławił ks. kanonik oraz składaniem życzeń. Przedstawione powyżej spotkanie jest już tradycją janowskich struktur PSL, które zawsze z niezwykłą starannością oraz z uszanowaniem ludowych i chrześcijańskich wartości przygotowują spotkania noworoczno-opłatkowe. PSL jest bowiem najstarszą partią w Polsce, która już niemal 120 lat jest blisko ludzi, wywodzi się z ludu, posiadając zarazem przepiękne karty swej historii…