Start >Relikwiarz św. Jana Pawła II w Janowie Lubelskim

«  październik 2017  »
Piotra, Michaa, Ziemowita
>Relikwiarz św. Jana Pawła II w Janowie Lubelskim

W dniu 11 maja br. w Janowskim Sanktuarium Matki Bożej Łaskawej i Różańcowej odbyły się uroczyste msze święte po zakończeniu , których wierni mogli pokłonić się i ucałować relikwie św. Jana Pawła II.

Relikwiarz z niewielkim fragmentem zaplamionej krwią sutanny Jana Pawła II z dnia zamachu na placu św. Piotra 13 maja 1981 roku, przywiózł do naszego sanktuarium bernardyn, ks. prof. Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Roman Jusiak, który również podczas kazań przybliżał wiernym życie i pontyfikat naszego rodaka.

O godz. 18 została odprawiona podsumowująca, uroczysta msza św. dziękczynna za dar kanonizacji Jana Pawła II oraz za jego osobę i życie. Na uroczystej mszy świętej oprócz wiernych  byli obecni Senator RP Józef Zając , Poseł na Sejm RP Jan Łopata, Radny Sejmiku Województwa Lubelskiego Piotr Rzetelski oraz Wicestarosta Janowski Bartosz Piech.

Profesor Józef Zając podzielił się z wiernymi swoimi osobistymi przeżyciami związanymi z audiencją u Jana Pawła II. Na pytanie postawione przez Papieża " Czy z matematyką jest bliżej do Boga?" bez namysłu odpowiedział, że tak. Ponadto profesor w swoim prywatnym archiwum posiada korespondencję - listy od św. Jana Pawła II.

Kulminacją niedzielnego wieczoru dziękczynienia była wieczornica przygotowana przez mieszkańców Domu Pomocy Społecznej "Barka" im. Jana Pawła II oraz zespół "Janowianki". Przedstawienie wywołało wzruszenie wśród wszystkich wiernych uczestniczących we mszy św. , a także zostało nagrodzone wielkimi brawami.

Po wieczornicy wszyscy śpiewając pieśń "Barka", udali się na plac Różańcowy , gdzie przed pomnikiem Jana Pawła II zostały złożone kwiaty oraz zapalone znicze, odmówiono również modlitwę w intencji św. Jana Pawła II.

Inicjatorami oraz organizatorami uroczystości jak i wizyty księdza profesora byli Piotr Rzetelski oraz Bartosz Piech.