Start >Uroczystości 140 rocznicy urodzin Wincentego Witosa w Zespole Szkół w Janowie Lubelskim

Dnia 13.05.2014 roku odbyły się uroczystości w Zespole Szkół im. Wincentego Witosa związane z uczczeniem 140 rocznicy urodzin patrona szkoły. Całość wydarzenia była bardzo uroczysta i wzruszająca.

Wysiłki grona pedagogicznego zostały docenione przez zaproszonych Gości: ks. Dziekana dr Jacka Staszaka, Pana Krzysztofa Hetmana – Marszałka Województwa Lubelskiego, Pana prof. dr. hab. Józefa Zająca – Senator RP, Pana Jana Łopatę – Posła na Sejm RP , Pana Piotra Rzetelskiego – Radnego Sejmiku Województwa Lubelskiego, Pan Bartosza Piech – Wicestarosta Powiatu Janowskiego, Pani Barbara Fuszara – Skarbnika Powiatu Janowskiego, Burmistrzów w osobach: Pan Witold Kowalik Burmistrza Modliborzyc, Pan Krzysztof Kołtyś - Burmistrza Janowa Lubelskiego, Wójtów  Powiatu Janowskiego w osobach : Pan Marek Piech - wójt Gminy Dzwola, Pana Jerzy Pietrzyk -wójt Gminy  Potok Wielki, Pana Andrzej Olech - wójt gminy Godziszów, Pan Henryk Michałek - wójt gminy Batorz, Prezesów Gminnych Polskiego Stronnictwa Ludowego z powiatu janowskiego, Dyrektorzy jednostek organizacyjnych Powiatu Janowskiego, Dyrektorzy szkół , nauczyciele,  uczniów szkół  gimnazjalnych oraz inni, którzy zechcieli wziąć udział w uroczystości rocznicowej.

Uroczystość rozpoczęła się od mszy św. w Sanktuarium Matki Bożej w Janowie Lubelskim pod przewodnictwem ks. kan. dr Jacka Staszaka.  Za oprawę muzyczną była odpowiedzialna orkiestra ze Szkoły Podstawowej im. Wincentego Witosa w Motyczu, z rodzinnych stron Posła Jana Łopaty. Po mszy nastąpił przemarsz pod pomnik Wincentego Witosa, gdzie wszystkie delegacje złożyły wieńce.

Krzysztof Hetman - Marszałek Województwa Lubelskiego oraz Wiceprezes PSL mówił - nadanie szkole imienia Wincentego Witosa łączyło się z przyjęciem wzorca osobowego, na którym skupiają się działania wychowawcze szkoły. Przekazywanie wiedzy o działalności Wincentego Witosa i ukazywanie wartości których był ucieleśnieniem, uczy młodzież, jaką wartość ma życie w wolnej i niepodległej Polsce.

Poseł Jan Łopata mówił, iż słowa Wincentego Witosa „uczcie się, czytajcie, zdobywajcie wiedzę za wszelką cenę. Idźcie z czasem i postępem, ale szanujcie prawdę i dogmaty tradycją święcone, bądźcie wolni, bo jak roślina bez słońca tak i człowiek nie może obyć się bez wolności”, nie straciły na aktualności i wskazują kierunki dalszych działań. U podstaw stworzonego przez n-li modelu szkoły należy podmiotowość w traktowaniu ucznia.  Pod tym pojęciem pedagogicznym kryje się troska o ucznia. To dla niego poświęcamy swoją energię, wolny czas. Rzetelna realizacja fundamentalnych zadań szkoły nauczania i wychowania, szkoły uczącej krytycznego myślenia, rozwijania w uczniach przedsiębiorczości, kreatywności i otwartości owocuje tym, iż absolwent tej szkoły, opuszczając jej mury jest człowiekiem odważnym, gotowym podjąć nowe wyzwania we współczesnym społeczeństwie.

Wzrost liczby uczniów z 300 do 376 świadczy o dynamicznym rozwoju szkoły a  zwłaszcza szkolnictwa zawodowego którego liczba oddziałów wzrosła  z 5 do   11. Wzbogaceniu ulega też oferta zawodów w technikum.

W skład Zespołu Szkół wchodzi Liceum Ogólnokształcące i Technikum Zawodowe .W ofercie edukacyjnej Liceum Ogólnokształcącego jest klasa humanistyczna i przyrodnicza oraz klasa mundurowa wojskowo - policyjna, która cieszy się dużym powodzeniem wśród młodzieży i rodziców. Rozwija się bardzo dynamicznie, dzięki wspaniałej współpracy z patronami tych klas - Akademią  Obrony Narodowej w Warszawie i  Jednostką Wojskową w Zamościu  .Za co serdecznie  dziękowała Dyrektor Szkoły Pani Teresa Biernat.

Po oficjalnej uroczystości i przemówieniach odbył się profesjonalny pokaz udzielania pierwszej pomocy w wyniku wypadku samochodowego w wykonaniu strażaków  Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Janowie Lubelskim,  następnie pokaz barmański. Na koniec Pani dyrektor zaprosiła wszystkich na wspólne grillowanie, po którym odbył się występ Pana Rafała Brzozowskiego.

Piotr Rzetelski - Prezes PSL w Powiecie Janowskim, w imieniu całego Zarządu Polskiego Stronnictwa Ludowego z powiatu janowskiego serdecznie pogratulował i podziękował nauczycielom oraz Pani Teresie Biernat Dyrektorowi Szkoły, za organizacje obchodów 140 urodzin Wincetego Witosa.

Święto Szkoły i Święto Patrona w Zespole Szkół im Wincentego Witosa
w Janowie Lubelskim. Piękny dzień, wspaniale przygotowana młodzież. Gratuluje i dziękuje
- mówił Piotr Rzetelski.