Start >Sąd Rejonowy wraca do Janowa Lubelskiego!

«  październik 2017  »
Piotra, Michaa, Ziemowita
>Sąd Rejonowy wraca do Janowa Lubelskiego!

To już pewne. Sąd Rejonowy w Janowie Lubelskim zostanie przywrócony. Rozporządzenie w tej sprawie podpisał minister sprawiedliwości.

– Bardzo się cieszę, z tej wiadomości, gdyż Sąd Rejonowy w naszym mieście istniał już od 1890 roku i nie było żadnych przesłanek do jego likwidacji i powołania Wydziału Zamiejscowego.  To sukces nas wszystkich , parlamentarzystów, samorządowców, prawników oraz pracowników sądu, za co pragnę wszystkim podziękować. To również bardzo dobra wiadomość, dla naszych mieszkańców, gdyż w znaczny sposób ograniczą swoje koszty związane z ewentualnym postępowaniem sądowym. Jestem, usatysfakcjonowany,  że wielomiesięczne starania przyniosły efekt i od 1 lipca znowu na elewacji naszego sądu zawiśnie napis "Sąd Rejonowy w Janowie Lubelskim" – mówi wicestarosta janowski Bartosz Piech, który zabiegał o przywrócenie sądu.

Sąd w Janowie Lubelskim został zniesiony w ramach tzw. reformy ministra Jarosława Gowina i od 2012 roku ma status Wydziału Zamiejscowego Sądu Rejonowego w Biłgoraju. Obecne odtwarzanie ponad 70 takich sądów to konsekwencja inicjatywy Klubu Poselskiego Polskiego Stronnictwa Ludowego oraz prezydenckiej noweli ustawy „Prawo o ustroju sądów powszechnych”. Z komunikatu Ministerstwa Sprawiedliwości wynika, że Sąd Rejonowy w Janowie Lubelskim zostanie przywrócony 1 lipca przyszłego roku.