Start >Ruch ludowy ma już 120 lat

«  luty 2018  »
Romana, Izabela, Damian
>Ruch ludowy ma już 120 lat

Polski ruch ludowy to jedna z najstarszych formacji politycznych w Europie. Ruch ten stanowił ważną część składową procesu historycznego. Był jednym z trzech wielkich nurtów politycznych - obok narodowego i socjalistycznego - który wywarł największy wpływ na losy narodu i państwa w XX wieku.

W czasie swej ponad stuletniej działalności polski ruch ludowy zawsze manifestował swój narodowy charakter, odwoływał się do tradycji niepodległościowych, demokratycznych i chrześcijańskich, służących przede wszystkim dobru i godności człowieka. W budowie nowego ładu społecznego proponowano koncepcję "trzeciej drogi", mającej stanowić pośrednią formę ustrojową pomiędzy kapitalizmem, a socjalizmem.

Prowadząc szeroką działalność organizacyjną, partie ludowe w znacznym stopniu przyczyniły się do wzrostu świadomości narodowej, społecznej i politycznej mieszkańców wsi.

Na przestrzeni ponad wieku swej działalności polski ruch ludowy ogniskował się w około 50 różnych partiach politycznych. Ruch ludowy to jednak nie tylko partie polityczne, ale także znaczący ruch społeczny - wiele organizacji społecznych, gospodarczych, kulturalnych i oświatowych, które orientowały się politycznie na system wartości reprezentowany przez ludowców. Do organizacji tych należały: kółka rolnicze, straże ogniowe, chóry, amatorskie zespoły artystyczne i teatry ludowe, ruch młodowiejski , uniwersytety ludowe, szkolnictwo rolnicze i wiele innych. W sumie ponad 100 różnych organizacji.

W dniu 04 października 2015 roku , w kościele pw. Świętej Jadwigi Królowej w Janowie Lubelskim została odprawiona msza św. w intencji 120 – lecia polskiego ruchu ludowego. Po mszy św. członkowie oraz sympatycy Polskiego Stronnictwa Ludowego złożyli wieniec przed pomnikiem Wincentego Witosa.

W bieżącym roku obchodzimy 120 – lecie powstania polskiego ruchu ludowego, to jeden z najważniejszych ruchów polityczno – społecznych, który miał duży wpływ na ukształtowanie się dzisiejszej rzeczywistości. W dniu dzisiejszym pragniemy upamiętnić oraz uczcić wszystkich , którzy z ruchem ludowym byli lub są związani – mówił Piotr Rzetelski Prezes PSL w Powiecie Janowskim.