Start > Święto Narodowe 3 maja

> Święto Narodowe 3 maja

We wtorek 3 maja 2011 roku w Janowie Lubelskim pod Pomnikiem Tadeusza Kościuszki odbyły się obchody Święta 3 Maja.

Zgodnie z programem uroczystości w kościele p.w. św. Jana Chrzciciela w asyście pocztów sztandarowych została celebrowana Msza Święta w intencji Ojczyzny. Po uroczystościach religijnych zwarta kolumna uczestników przeszła ulicami miasta pod Pomnik Tadeusza Kościuszki, przy którym władze powiatowe, gminne, żołnierze WP, organizacje kombatanckie i społeczne, harcerze, partie polityczne, młodzież oraz mieszkańcy powiatu wspólnie uczcili 220 rocznicę uchwalenia Konstytucji 3 Maja. Po okolicznościowym wystąpieniu Burmistrza Janowa Lubelskiego Pana Krzysztofa Kołtysia nastąpiła ceremonia składania wiązanek kwiatów pod pomnikiem Tadeusza Kościuszki przez licznie zgromadzone delegacje.

Jak co roku z partii politycznych naszego okręgu, jedynie Zarząd Powiatowy Polskiego Stronnictwa Ludowego w Janowie Lubelskim wystawił poczet sztandarowy.