Start > Rocznica nadania Zespołowi Szkół w Janowie Lubelskim Imienia Wincentego Witosa

«  grudzień 2017  »
ucja, Otylia, Eugeniusz

Dnia 6. czerwca br. w Zespole Szkół w Janowie Lubelskim - minęła 1. rocznica nadania Zespołowi Szkół w Janowie Lubelskim imienia Wincentego Witosa.

Uroczystość rozpoczęła się od wniesienia sztandaru szkoły. Z ogromną serdecznością wszystkich zebranych gości przywitała Teresa Biernat - Dyrektor Zespołu Szkół w Janowie Lubelskim. Mówiąc tu o zebranych gościach mamy na myśli przedstawicieli władz województwa lubelskiego oraz Powiatu Janowskiego, m.in.: Grzegorz Czelej - Senator Rzeczypospolitej Polskiej, Krzysztof Hetman - Marszałek Województwa Lubelskiego, Piotr Rzetelski - Radny Sejmiku Województwa Lubelskiego, Jerzy Bielecki - Starosta Janowski, Włodzimierz Gomółka - Wicestarosta, Krzysztof Kołtyś - Burmistrz Janowa Lubelskiego, Zarząd Powiatowego Polskiego Stronnictwa Ludowego z prezesem Janem Stręciwilkiem, a także grono pedagogiczne, uczniowie szkoły średniej, gimnazjaliści, rodzice i pracownicy szkoły.

Teresa Biernat mówiła: „Jesteśmy dumni, że szkoła nasza nosi imię Wincentego Witosa. Mając takiego patrona, uczymy się żyć pięknie i mądrze, by ci, którzy przyjdą po nas, mogli być z nas dumni, że godnie reprezentujemy imię szkoły”. Należy tu dodać, że przybliżono nie tylko ofertę szkoły, ale także wskazano, z jakich środków finansowane są projekty edukacyjne. Jak zaznaczyła pani Biernat, już niedługo dzięki władzom wojewódzkim, powiatowym, gminnym młodzież i miasto będzie się cieszyć boiskiem sportowym.

Marszałek Krzysztof Hetman podkreślił wkład i zaangażowanie pani Biernat oraz całego grona pedagogicznego w rozwój edukacyjny szkoły, a mając na myśli życie i działalność Wincentego Witosa, zaznaczył, że ta szkoła, nosząca tak chlubne imię, jest nie tylko instytucją oświatową, wychowawczą, ale także ostoją patriotyzmu, jaką był Witos.

Zaś Piotr Rzetelski wskazał na potrzebę rozwoju takiej szkoły, która skupia w sobie uczniów o szerokich zainteresowaniach. A imię tej szkoły świadczy o jej prestiżu, a także o ludziach uczących się i pracujących w tej instytucji.

Zespół Szkół im. Wincentego Witosa w Janowie Lubelskim, jak każda szkoła, jest instytucją szczególną dla młodego człowieka pod kątem wiedzy i wychowania. Sama osoba Wincentego Witosa to przykład patriotyzmu i miłości do ojczyzny, to przykład dobrego gospodarza.