Start > Zakończenie akcji Komitetu Młodzi Ludowcy Pomagają

> Zakończenie akcji Komitetu Młodzi Ludowcy Pomagają

Z dniem 01 września 2011 roku została zakończona akcja Komitetu Młodzi Ludowcy Pomagają, mającego na celu pomoc rodzinie Szczepaników w powrocie do normalnego życia.

Przypomnijmy w dniu 28.06.2011 r. w godzinach przedpołudniowych Powiatowe Stanowisko Kierowania w Janowie Lubelskim otrzymało zgłoszenie o pożarze w budynku mieszkalnym, jednorodzinnym murowanym na pierwszym piętrze. Zastęp dojeżdżający na miejsce pożaru otrzymał informację, że w jednym z pomieszczeń mieszkalnych znajduje się najmłodsze dziecko właścicielki. Pierwsza przybyła jednostka z OSP Momoty Górne przystąpiła do gaszenia pożaru. Kolejno przybyłe jednostki Państwowej Straży Pożarnej w sprzęcie ochrony dróg oddechowych przystąpiły do przeszukiwania zadymionych pomieszczeń mieszkalnych. W jednym z pomieszczeń znaleziono leżące obok łóżka dziecko. Natychmiast dokonano ewakuacji poprzez drzwi balkonowe na drabinę na której znajdował się ratownik przejmując poszkodowaną i przemieszczając na bezpieczną odległości w bezpieczne miejsce. Powiadomiono o zaistniałej sytuacji Dyżurnego Operacyjnego, który zadysponował śmigłowiec LPR. Po sprawdzeniu funkcji życiowych i stwierdzeniu ich braku przystąpiono do wykonania zewnętrznego masażu serca i oddechu zastępczego/ resuscytacja/. Prowadzono ją do czasu przybycia karetki SOR w Janowie Lubelskim. Następnie dziecko przeniesiono do karetki i prowadzono działania zmierzające do przywrócenia funkcji życiowych. Przybyły lekarz z LPR udał się również do karetki pomagając w czynnościach medycznych. Dalsze działania polegały na przetransportowaniu dziewczynki do śmigłowca i dalej drogą powietrzną do szpitala.

Niestety w niedługim czasie dziewczynka zmarła w szpitalu.

Z inicjatywy Kolegi Piotra Rzetelskiego oraz Bartosza Piecha Prezesa FML w Janowie Lubelskim został zawiązany Komitet Młodzi Ludowcy Pomagają, którego członkowie zbierali pieniądze do puszek w dniach od 01 sierpnia do 01 września 2011 rok, na różnego rodzaju festynach odbywających się na naszym powiecie.

Jest nam niezmiernie miło poinformować, iż zebraliśmy ponad 1000 zł, które to środki w całości przeznaczyliśmy na zakup sprzętu AGD : robota kuchennego, krajalnicy, czajnika elektrycznego, odkurzacza. Ponadto zakupiliśmy środki czystości oraz słodycze dla dzieci.

Przy wręczaniu darów zakupionych za Państwa środki Pani Władysława Szczepanik była niezmiernie wzruszona i serdecznie dziękowała wszystkim darczyńcom oraz organizatorom akcji.

My również serdecznie dziękujemy wszystkim osobom , które wzięły udział w naszej akcji i pomogły rodzinie Szczepaników.

Warto podkreślić, iż jest to jedna z pierwszych zbiórek publicznych odbywająca się na terenie naszego powiatu, w przyszłości będziemy dalej aktywnie pomagać ludziom najbardziej potrzebującym z naszego powiatu.

DZIĘKUJEMY !!!!!!!